'Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’
“Als je je afvraagt, Wim, waarom ik dit jou heb aangedaan, dan is dit mijn antwoord: voor Cor. Voor Sonja. Voor Richie. Voor Francis. Voor alle kinderen die hun vader moeten missen door jou. En voor alle kinderen die ik dit wil besparen. Het is tijd dat het moorden stopt. Dat Sonja, Sandra en ik onze getuigenis tegen jou met de dood moeten bekopen, weet jij en weten wij. De enige reden dat jij nog leeft, is dat je ons het leven wilt ontnemen”.
Samenvatting:
Het boek Judas begint in 2012, het jaar dat Willem Holleeder vrijkomt na zijn gevangenisstraf voor afpersing van onder anderen vastgoedbaron Wim Endstra. Astrid Holleeder beschrijft hoe haar broer zijn publieke imago van ‘knuffelcrimineel’ koestert en tegelijkertijd de mensen om hem heen opnieuw behandelt als bedienden die moeten doen wat hij zegt. In die periode ontstaat het idee om naar de politie te stappen, een proces dat Astrid in detail beschrijft en de ruggengraat vormt van het boek.
Om de familieverhoudingen te schetsen, grijpt ze soms terug op hele intieme gebeurtenissen uit de geschiedenis van haar familie. Treffend is de beslissing van Sonja om haar pasgeboren dochtertje Bo onder te brengen bij een pleeggezin. Sonja en Cor van Hout krijgen samen drie kinderen, Bo is de middelste en lijdt aan het Syndroom van Down. Sonja ziet, ondanks de protesten van haar moeder, geen mogelijkheid om voor Bo te zorgen. Het is de achterkant van een familieleven dat in het teken staat van de misdaad.
Zo'n 571 pagina's lang zoveel ellende achter elkaar lezen maakt het leven van een mens er niet makkelijker op. Astrid Holleeder, zelf een strafrecht advocate, beschrijft een leven van dertig jaar afpersing, bedreigingen en intimidaties. Wat doet dat met een mens. Als zus van Willem Holleeder wordt Astrid als vanzelf meegetrokken in de escapades van haar broer Willem Holleeder, of ze dat nu wilde of niet. Maar ze beschrijft ook hoe haar vader er in slaagde als een tiran haar leven te beheersen en ook dat van haar moeder, zus Sonja en haar broers. De beschrijvingen daarover zijn indringend. Maar haar leven en dat van haar andere broer en zus wordt volstrekt anders, als blijkt dat Willem Holleeder de hand in de ontvoering van Freddie Heineken heeft gehad. Vanaf dat moment kan niemand van het gezin Holleeder zich meer onttrekken aan de intimidaties van Willem Holleeder. Langzamerhand wordt het duidelijk dat Willem Holleeder de hand heeft gehad in een aantal gepleegde moorden. Als dan ook nog op zijn initiatief Cor van Hout wordt geliquideerd wordt steeds meer duidelijk wat voor man Willem Holleeder is.
Hij deinst er niet voor terug zelfs zijn zus Sonja te bedreigen met de dood. Uit deze situatie zien Sonja en Astrid uiteindelijk maar een oplossing en besluiten na veel aarzelingen contact op te nemen met de recherche en verklaringen af te leggen tegen Willem Holleeder. Het is Sandra die in het geheim opnamen maakt van haar gesprekken met Willem Holleeder. Ze weten dat een en ander inhoudt dat Willem Holleeder uiteindelijk levenslang zal worden opgelegd.



Maar uit het hele boek komt zeer sterk naar voren dat de beide zussen eigenlijk ook levenslang hebben. Steeds opnieuw worden ze geconfronteerd met de angst om zelf geliquideerd te worden. Willem Holleeder slaagt er zelfs in om in de extra beveiligde gevangenis van Vught opdracht tot hun liquidatie te geven. Je wenst hen toe dat ze, nu Willem Holleeder, zoals het zich laat aanzien, voorgoed in de gevangenis zal moeten blijven, zijn familieleden hun leven zullen kunnen leiden zonder steeds in angst voor Willem Holleeder te moeten leven.
Op de laatste pagina’s van haar boek Judas richt Astrid Holleeder zich rechtstreeks tot haar broer Willem. „Het breekt mijn hart dat ik jou moet laten opsluiten”, schrijft ze. „Maar geloof me dat ik samen met jou daarbinnen zit.” Het is een treffende samenvatting van de paradoxale verhouding die ze met haar broer heeft. Een verhouding die is ontstaan in een familie, getekend door huiselijk geweld van een tirannieke, alcoholistische vader.
In november 2016 verscheen het boek Judas, geschreven door Astrid, onaangekondigd in de winkels. Afschuw, liefde en wraak lopen in elkaar over in het boek, dat verhaalt over een familiegeschiedenis die wordt overschaduwd door die ene allesbepalende gebeurtenis: de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Het is een van de meest spraakmakende misdaden die in Nederland is gepleegd, legde de basis voor de criminele carrière van Willem Holleeder en bepaalde de levens van de mensen om hem heen. De naam Holleeder werd een stigma en de buitenwereld rekende de familie af op de daden van Willem.
Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.
Astrid Holleeder (Auteur)
Astrid is geboren als laatste van het gezin Holleeder, zij heeft haar VWO afgrond en is in 1995 afgestudeerd advocate, dit ging niet van harte dit kwam door haar familie achtergrond. In 2016 geeft ze onaangekondigd dit boek uit, het schiet meteen naar de 1e plek in de bestseller lijst.
Mijn mening
Ik vind het een mooi boek, goed verteld. Het is een boek dat terug grijpt naar gebeurtenissen in het verleden, wat het soms wat moeilijk maakt. Het is een vrij dikke pil alleen je leest er zo doorheen, dit komt omdat een interessant boek is en je het gevoel hebt dat je moet doorlezen, wat ik persoonlijk vrij fijn vind. Ook vind ik het bijzonder dat je in zo'n 600 bladzijdes een groot deel van de familie geschiedenis te weten krijgt en vooral het voorval van Willems criminele activiteiten. Het boek bevat ook delen waar Astrid liefde toont voor hem, bijvoorbeeld in het hoofdstuk "In mijn hart. (3 positieve herinneringen).
Ik raad je zeker aan om dit boek te gaan lezen, het is namelijk niet alleen een boek over misdaad maar ook over de verschrikkelijke dingen die zij als familie mee moeten maken door het criminele gedrag van hun zoon, (schoon)broer, oom.
Maak jouw eigen website met JouwWeb